Voor 16:00 besteld = morgen in huis!
  • Shop nu, betaal later
  • Voor 16:00 besteld = morgen in huis!
  • Gratis cadeau vanaf € 15,-

Filter


Prijs
Min
-
Max

Omega 3

Haal jouw omega 3 supplementen bij Fitrium! Deze visolieproducten zitten boordevol EPA en DHA. Deze omega 3-vetzuren zorgen ervoor dat je lichaam efficiënter zuurstof opneemt en sneller je spieren laat groeien. Omega 3 is bovendien erg gezond voor je ogen en concentratievermogen. Probeer het zelf en bestel jouw omega 3-capsules!Wat is omega 3?

Met omega 3 bedoelen we de zogeheten omega 3 vetzuren. Dit zijn onverzadigde vetzuren, die belangrijk zijn voor de gezondheid van je lichaam. De term "omega 3" omschrijft in het kort hoe de vetzuren chemisch zijn opgebouwd. Onverzadigde vetzuren zijn gezonde vetten, in tegenstelling tot verzadigde vetzuren die kunnen leiden tot hart- en vaatziekten.

De drie belangrijkste omega 3 vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

ALA

ALA kan niet door je lichaam worden aangemaakt. We noemen dit daarom ook wel een essentiële vetzuur. Je kunt alleen je lichaam van ALA voorzien door middel van de juiste voeding. ALA komt voor in lijnzaad, chiazaad en walnoten.

EPA

EPA kan wel door je lichaam worden aangemaakt, maar dit gebeurt in zo'n beperkte make dat EPA toch vaak als een essentiële vetzuur wordt gezien. EPA tref je vooral aan in vette vissoorten, zoals zalm, makreel en haring.

DHA

DHA kan door je lichaam worden aangemaakt, maar net zoals bij EPA is de hoeveelheid DHA die je zo krijgt maar gering. DHA komt in dezelfde vissoorten voor als EPA, maar kan ook worden aangetroffen in bepaalde algensoorten

Waar is omega 3 goed voor?

De meervoudig onverzadigde vetzuren van omega 3-supplementen zijn om meerdere redenen erg gezond voor je. Omega 3-vetzuren zijn goed voor het hart, je gezichtsvermogen en spiergroei.

EPA wordt met name in verband gebracht met het gezond houden van de hart- en bloedvaten. DHA is vooral goed voor het gezichtsvermogen en het functioneren van de hersenen.

Omega 3 en sport

Omega 3 is ook gezond voor iedereen met een intensief actieve levensstijl. Als je regelmatig sport of aan krachttraining doet kun je met omega 3 visolie de bloedtoevoer naar je spieren verbeteren. Daarbij zorgen EPA en DHA ervoor dat je spieren na een intense training sneller worden opgebouwd. Bovendien vermindert omega 3 spierpijn.

Waar zit omega 3 in?

Je haalt DHA- en ELA-omega 3 vooral uit het eten van vis. Specifiek gaat het hier om vette vissoorten, zoals zalm, haring, makreel, forel en ansjovis. Indirect komt de omega 3 die je binnenkrijgt van algen. Als je gekweekte zalm eet waarbij de vissen geen algen gevoerd hebben gekregen, bevat de vis ook een veel lager omega 3-gehalte.

Er worden voor sommige soorten supplementen dan ook wel speciaal algen gekweekt, waar omega 3 uit gewonnen wordt. Het gaat hier echter uitsluitend om ALA-omega 3. ALA tref je verder aan in noten zoals walnoten en pinda's, plantaardige oliën, groene bladgroenten en sommige soorten vlees en eieren.

De omega 3-producten van Fitrium bevatten op dit moment voornamelijk DHA en ELA.

Veelgestelde vragen

Hoeveel omega 3 per dag is aanbevolen?

Volgens de Gezondheidsraad is het voor volwassenen aan te raden om dagelijks 200 mg aan omega 3-vetzuren op te nemen. Normaal is een tot twee keer per week vette vis eten genoeg om aan deze hoeveelheid te komen. Als je echter weinig tot geen vis eet, is een omega 3 supplement een alternatief.

Wat zijn de bijwerkingen van te veel omega 3?

Te veel omega 3 kan leiden tot problemen met bloedstolling en een verhoogde kans op prostaatkanker. Je moet dan echter wel buitensporig veel omega 3 innemen om zulke risico's te lopen. Over het algemeen wordt omega 3 als een veilig middel gezien

Wat zijn symptomen van een omega 3 tekort?

Bij een omega 3 tekort zijn symptomen onder andere minder scherp zicht, verminderde spierkracht, minder energie en problemen met je huid, nagels en haar. Niet iedereen heeft dezelfde symptomen bij een tekort. Er zijn ook mentale symptomen, zoals moeite met concentreren en neerslachtigheid.

Als je denkt dat je een tekort aan omega 3 hebt, raden we je aan eerst contact op te nemen met een huisarts of voedingsdeskundige. Je kunt dan overleggen of je baat hebt bij omega 3-supplementen.