Vandaag besteld = Over 2 werkdagen in huis!
  • Shop nu, betaal later
  • Vandaag besteld = Over 2 werkdagen in huis!
  • Gratis cadeau vanaf € 15,-

Filter


Prijs
Min
-
Max

Categorie├źn

ZMA

ZMA bestellen doe je bij Fitrium! Met ons beste ZMA-supplement til je jouw trainingsschema naar een hoger niveau. De combinatie van zink, magnesium en vitamine B6 zorgt ervoor dat jij volop kunt knallen tijdens je workout. Alles wat je nodig hebt voor topprestaties in 1 handig supplement. Probeer het zelf!Wat is ZMA?

ZMA is ontwikkeld door de Amerikaanse sportwetenschapper Victor Conte. De afkorting staat voor zink monomethionine aspartaat. ZMA is een voedingssupplement, dat bestaat uit zink, magnesium en vitamine B6.

De bestanddelen zijn in een vaste verhouding gecombineerd tot een supplement. De verhouding komt neer op ongeveer 20 tot 30 mg zink, 400 tot 500 mg magnesium en rond de 10 mg vitamine B6.

Elk bestanddeel heeft een eigen werking. Samen zorgen deze delen voor verbeterde sportprestaties. ZMA is daarom ideaal voor atleten, bodybuilders en iedereen die het persoonlijke trainingsschema naar een hoger plan wil tillen.

Wat doet ZMA?

Dit is wat de afzonderlijke bestanddelen doen:

Zink

Zink is belangrijk voor een groot aantal verschillende lichaamsfuncties. Het ondersteunt je immuunsysteem, houdt je huid gezond en zorgt dat wondjes kunnen genezen. Ook speelt zink een belangrijke rol in eiwitsynthese.

Magnesium

Magnesium is cruciaal voor meer dan 300 biochemische processen in je lichaam. Enkelen hiervan zijn de spier- en zenuwfunctie, de aanmaak van eiwitten en het regelen van zowel je bloedsuikerspiegel als je bloeddruk. Magnesium zorgt onder andere voor de manier waarop spieren samentrekken en weer ontspannen. Magnesium helpt daarom bij het voorkomen van spierkramp.

Vitamine B6

Vitamine B6 is belangrijk voor het omzetten van aminozuren in eiwitten. Ook maak je met vitamine B6 neurotransmitters aan, zoals serotonine en noradrenaline. Deze hormonen zijn van invloed op je gemoedstoestand. Ze zorgen onder andere voor stressvermindering.

De voordelen van ZMA

De combinatie van de verschillende bestanddelen geeft grote voordelen. Zowel vitamine B6 als zink zijn van invloed op eiwitvorming. Samen zorgt dit voor een stimulans voor spieropbouw en spierherstel.

Ook leidt ZMA tot een verbeterde energiebalans. Magnesium en vitamine B6 zijn belangrijk voor de stofwisseling. Door de niveaus van magnesium en vitamine B6 in je lichaam op peil te houden, wordt voedsel sneller omgezet in energie. Door je metabolisme op deze manier te verbeteren is je lichaam in staat tot sterkere sportprestaties.

Zink versterkt je weerstand tegen ziektes en aandoeningen zoals verkoudheid. Door je zinkwaarde hoog te houden loop je tijdens je training minder kans om ziek te worden.

Een ander voordeel van magnesium, vitamine B6 en zink is dat deze bestanddelen helpen bij een verbeterde nachtrust. Een goede nachtrust is niet alleen een prettig vooruitzicht na een lange dag werken. Beter slapen heeft als direct gevolg dat je lichaam sneller herstelt van een workout.

Voor wie is ZMA geschikt?

ZMA is met name geschikt voor atleten, bodybuilders en mensen met een actieve levensstijl. Bij veel inspanning verlaat zink door middel van zweet je lichaam. Ook verbruik je door inspanning magnesium. Een ZMA-supplement is dan een uitstekende manier om deze bestanddelen in je lichaam aan te vullen, zeker als je door omstandigheden niet goed aan een gezond dagelijks voedingspatroon toekomt.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste dosering voor ZMA-supplementen?

De aanbevolen dosering voor ZMA is 2 tot 3 tabletten per dag. De dosering verschilt per product. Lees daarom de informatie op de verpakking goed door.

Wanneer moet je ZMA innemen?

Wegens de positieve invloed van zink en magnesium op je nachtrust is het aan te raden om het ZMA-supplement in te nemen voordat je naar bed gaat. Door een half uur voor het slapen gaan een tablet in te nemen, krijgt je lichaam het volle effect van het supplement mee op het moment dat je begint met je nachtrust.

Wat zijn natuurlijke bronnen van ZMA?

Natuurlijke bronnen van de bestanddelen van ZMA zijn bepaalde soorten voeding. Vlees, vis, noten, zaden en volle granen bevatten grote hoeveelheden zink, magnesium en vitamine B6.

Heeft ZMA nadelen?

ZMA geldt als een veilig middel, dat weinig risico's heeft. Desondanks kunnen er bij bijvoorbeeld overdoseringen nadelige bijwerkingen zijn. Zo kun je bij te veel zink last krijgen van je maag. Te veel magnesium kan leiden tot diarree of een lage bloeddruk.

We raden altijd aan om eerst je te laten informeren door een huisarts of voedingsdeskundige, voordat je aan de slag gaat met ZMA-supplementen.