Voor 16:00 besteld = morgen in huis!
  • Shop nu, betaal later
  • Voor 16:00 besteld = morgen in huis!
  • Gratis cadeau vanaf € 15,-

Filter


Prijs
Min
-
Max

Categorieën

Zink

Zinktabletten haal je bij Fitrium! Wil je je lichaam gegarandeerd voorzien van genoeg zink? Onze tabletten zijn ideaal. Zink-capsules bevorderen het aanmaken van eiwitten en het op peil houden van je immuunsysteem. Ook hou je met zink-supplementen het testosterongehalte op peil, zodat jij alles uit je workout haalt. Bestel ze nu!Wat is zink?

Zink is een mineraal dat om meerdere redenen belangrijk is voor het menselijk lichaam. Het is een spoorelement, wat betekent dat je lichaam slechts een minieme hoeveelheid zink bevat.

Gemiddeld heeft een volwassen persoon 2 tot 3 gram zink verspreid over het hele lichaam. Het grootste deel hiervan bevindt zich in de spieren en de botten. De rest zit onder andere in de huid, de lever, rode bloedcellen en de nieren.

Waar is zink goed voor?

Zink draagt bij aan een aantal belangrijke processen in je lichaam. Deze processen variëren van het aanmaken van eiwitten tot het in stand houden van je immuunsysteem tot je smaak- en reukvermogen.

Sterkere sportprestaties

De opbouw van eiwitten is belangrijk voor sporters en mensen met een actieve levensstijl, omdat dit is wat zorgt voor spierherstel. Zink zorgt voor de synthese en reparatie van DNA, wat cruciaal is voor de vorming van eiwitten.

Door zink worden koolhydraten en eiwitten in je lichaam omgezet in energie. Door een goede werking van de energiestofwisseling ben je beter in staat tot sportprestaties. En ook niet onbelangrijk: zink stimuleert de productie van het hormoon testosteron.

Minder ziek door zink

Zink helpt ook bij het aanmaken van witte bloedcellen. Witte bloedcellen zijn nodig voor de werking van het immuunsysteem. Ze spelen een actieve rol als je een infectie oploopt of een wond krijgt. Zink zorgt zodoende er letterlijk voor dat je niet snel ziek wordt.

Geen zink, geen smaak

En tenslotte, door zink krijg je een gezond smaak- en reukvermogen. Zink heeft een stimulerend effect op een groot aantal enzymen in je lichaam. Eén van deze enzymen is cruciaal voor je smaak- en reukvermogen. Een zinktekort kun je daarom merken aan smaak- en reukverlies.

Zink in voeding

Zink komt in kleine hoeveelheden voor in veel verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren. Met name rood vlees zoals rundvlees heeft een relatief groot gehalte aan zink.

Zink tref je in relatief mindere mate aan in plantaardige producten. Als je een vegan levensstijl erop na houdt, kun je voor het missen van rood vlees compenseren met noten, zaden, peulvruchten en volkoren graan producten als havermout.

Een snellere en makkelijkere oplossing om aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink te komen is natuurlijk met onze supplementen.

Veelgestelde vragen

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink per dag?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink per dag is voor een volwassen persoon rond de 11 mg voor mannen en 8 mg voor vrouwen. Dit zijn echter gemiddelden. Omdat de aanbevolen hoeveelheid afhangt van factoren zoals lichaamsbouw, het eigen voedingspatroon of een actieve levensstijl zal dit van persoon tot persoon wisselen.

Wat als je teveel zink inneemt?

Teveel zink innemen is niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Je kunt hierdoor maagpijn en diarree krijgen. Ook verstoort teveel zink de opname van andere mineralen, zoals koper of ijzer. De maximale veilige hoeveelheid ligt voor volwassenen rond de 25 mg.

Waaraan merk je een zinktekort?

Als je qua zink een tekort in je lichaam hebt, merk je dit aan een aantal symptomen:

  • Haarverlies
  • Verlies van reuk- en smaakvermogen
  • Huidklachten
  • Slecht genezende wondjes
  • Diarree
  • Gewichtsverlies
  • Vermoeidheid

Een zinktekort kan medisch worden vastgesteld door middel van een onderzoek naar de zinkwaarde in je bloedplasma. Je huisarts kan je hiervoor een verwijzing naar een medisch lab geven.

Kun je zink als voedingssupplement gebruiken als je zwanger bent?

Tijdens de zwangerschap wordt de behoefte aan zink in het lichaam groter. Er is nu immers een klein mens aan het groeien, dat net zo goed als de moeder om bouwstoffen vraagt. In principe zou je gebruik kunnen maken van supplementen om voldoende zink binnen te krijgen. Vrouwen die borstvoeding geven hebben vaak zelfs een zinkbehoefte die twee keer hoger dan normaal is.

We adviseren echter om eerst informatie in te winnen bij een huisarts of voedingsdeskundige, voordat je met zinktabletten aan de slag gaat.