Voor 16:00 besteld = morgen in huis!
  • Shop nu, betaal later
  • Voor 16:00 besteld = morgen in huis!
  • Gratis cadeau vanaf € 15,-

Filter


Prijs
Min
-
Max

Categorie├źn

Magnesium

De beste magnesium tabletten vind je bij Fitrium! Met een magnesium supplement krijg je je dagelijkse benodigde hoeveelheid van deze bouwstof binnen. Magnesium ondersteunt de spierfunctie, vermindert stress en verbetert je nachtrust. Al onze magnesiumproducten zijn ontwikkeld voor een gezonde, actieve levensstijl. Probeer het zelf! 

 



Wat is magnesium?

Magnesium is een minerale bouwstof, die niet door het menselijk lichaam zelf kan worden aangemaakt. Magnesium is erg belangrijk voor een goede gezondheid. Als bouwstof komt het in elke menselijke cel voor.

Waar is magnesium goed voor?

Magnesium is met name belangrijk voor de spieren. Het is nodig voor de vorming van zowel spieren als botten en zorgt voor de overdracht van prikkels tussen zenuwen en spieren. Ook heeft magnesium een positieve invloed op een groot aantal enzymen, waardoor allerlei processen in het lichaam mogelijk worden gemaakt. Verder is magnesium binnen alle cellen van het menselijk lichaam nodig voor energieproductie.

Waar zit magnesium in?

In principe is magnesium in bijna alle voeding terug te vinden. Sommige levensmiddelen bevatten echter meer magnesium dan andere. Magnesiumrijke producten zijn onder andere groene bladgroenten, zoals spinazie en andijvie, fruitsoorten zoals bananen en abrikozen en andere bronnen zoals walnoten, amandelen en cacao.

Magnesium helpt bij inspanning

Spieren kunnen niet zonder magnesium. Zeker als je een sportieve, actieve levensstijl hebt, ben je voortdurend bezig om je spieren te belasten. De inname van magnesium bevordert de werking van de spieren. Het voorkomt spierkramp en versnelt het spierherstel.

Ook ondersteunt magnesium de energiestofwisseling. Hierdoor is je lichaam sneller in staat om vetten en koolhydraten om te zetten in energie en kun je sterkere lichamelijke prestaties neerzetten.

Beter slapen, minder stress

Extra magnesium kan helpen om stress te verminderen en slaapproblemen tegen te gaan. Het mineraal helpt met het reguleren van neurotransmitters zoals melatonine. Deze stof speelt een rol bij slaap. Als je moeite met slapen hebt, kan een supplement helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren.

Stress heeft als gevolg dat het magnesiumgehalte in het lichaam daalt. Dit geeft tal van symptomen, zoals vermoeidheid, prikkelbaar zijn en andere frustraties. Om de gevolgen van stress te beperken, kun je met een supplement je gehalte aan magnesium verhogen.

Als je last hebt van chronisch slaaptekort of stress, is het slim om eerst naar een huisarts of voedingsdeskundige te gaan. Laat je goed informeren over je situatie en overleg of magnesium je hierbij kan helpen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de symptomen van een magnesium tekort?

Als je te weinig magnesium in je lichaam hebt, kun je problemen met je spieren krijgen. Je krijgt dan sneller last van spierkramp, verlies van kracht in je spieren of spasmen. Ook kun je last krijgen van een onrustig gevoel in je hoofd of depressies. In extreme gevallen kan een magnesiumtekort leiden tot hartritmestoornissen.

Hoeveel magnesium per dag is verantwoord?

Volgens het Radboudumc komt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid neer op 350 mg voor mannen en 300 mg voor vrouwen. Grotere hoeveelheden worden in principe door het lichaam via de urinewegen weer uitgescheiden.

Wanneer kun je magnesium innemen?

Je kunt tabletten het beste innemen tijdens een maaltijd. Als je supplementen wilt gebruiken tegen stress, is het ook een idee om deze in te nemen vlak voordat je gaat slapen. Dit helpt om je spieren te ontspannen, zodat je makkelijker in slaap valt.

Heeft magnesium bijwerkingen?

Er kunnen bijwerkingen optreden, maar alleen als je langdurig buitensporig veel magnesium inneemt. Bij meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid loop je risico op maag- en darmklachten, zoals diarree.

Bij extreem hoge doseringen van meer dan 2500 mg per dag kunnen de bijwerkingen gevaarlijk zijn. Je krijgt dan mogelijk te maken met daling van de bloeddruk en verslappingen in de spieren. Dit soort situaties komen in de praktijk gelukkig niet zo vaak voor. Als iemand al een gevaarlijk hoog magnesiumgehalte in het lichaam heeft, komt dit eerder door andere lichamelijke problemen dan een overdosis aan supplementen.

Kun je magnesiumtabletten innemen tijdens zwangerschap?

Ja, je kunt supplementen innemen om het gehalte aan magnesium tijdens de zwangerschap te verhogen. De behoefte aan bouwstoffen is tijdens een zwangerschap groter, omdat ook het ongeboren kind deze bouwstoffen nodig heeft. Dit geldt met name voor de bouwstof magnesium.

Echter, een teveel aan magnesium geeft risico's. Laat je daarom goed voorlichten door een huisarts of voedingsdeskundige als je magnesium-tabletten tijdens de zwangerschap wilt gebruiken.