Voor 16:00 besteld = morgen in huis!
  • Shop nu, betaal later
  • Voor 16:00 besteld = morgen in huis!
  • Gratis cadeau vanaf € 15,-

Filter


Prijs
Min
-
Max


Smaak

Amino's

Met de amino's van Fitrium optimaliseer je je spiergroei! We hebben een groot assortiment aan supplementen op basis van aminozuren, van BCAA tot glutamine en L-Arginine. Deze amino's tillen de resultaten van jouw trainingen naar een hoger plan. Geschikt voor iedereen met een actieve levensstijl, van recreanten tot topatleten.Wat zijn aminozuren?

Aminozuren zijn de bouwstenen waaruit eiwitten zijn opgebouwd. Daarom zijn amino's net als eiwitten van groot belang voor het creëren en herstellen van spiermassa. Aminozuren die door je lichaam worden opgenomen, worden gecombineerd tot eiwitten en vervolgens gebruikt voor spiergroei.

Waar zijn aminozuren goed voor?

Amino-supplementen zijn bedoeld voor de groei en het herstel van lichaamsweefsels. De supplementen hebben een positieve invloed op alles van haargroei tot spiermassa. Tijdens een intensieve training helpen de supplementen om de afbraak van je spieren te verminderen, waardoor je de training langer kunt volhouden.

Daarnaast kunnen aminozuren de productie van antilichamen en immuuncellen bevorderen. Dit houdt je gehele immuunsysteem op peil, zodat je minder snel ziek wordt.

Als je denkt dat je in je huidige voedingspatroon niet voldoende aminozuren binnen krijgt, is het een idee om je dieet aan te vullen met een supplement. Mocht je dit van plan zijn, laat je vooraf dan wel goed informeren door een medische professional.

Verschillende soorten aminozuren

Er zijn in de natuur zo'n 500 verschillende soorten aminozuren te vinden. 22 hiervan zijn van belang voor het menselijk lichaam. Een aantal aminozuren wordt door het menselijk lichaam zelf aangemaakt.

Sommige aminozuren zijn essentieel. Dit zijn amino's die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Je krijgt normaal deze amino's binnen door middel van voedingsmiddelen die deze essentiële aminozuren bevatten.

Essentiële aminozuren

Er zijn 9 essentiële aminozuren, die je lichaam niet zelf aan kan maken. Voor spierontwikkeling zijn met name de animo's leuzine, isoleucine en valine belangrijk. Deze worden ook wel BCAA's (Branched-Chain Amino Acids) genoemd. Ook glutamine en tryptofaan spelen voor atleten een belangrijke rol. Voor een goede gezondheid zijn echter alle essentiële amino's belangrijk.

Niet-essentiële aminozuren

De amino's die je lichaam wel zelf aan kan maken zijn de zogeheten niet-essentiële aminozuren. Je zou zeggen dat het niet nodig is om supplementen met niet-essentiële amino's in te nemen. Toch bestaan deze supplementen wel. Het innemen van extra niet-essentiële amino's kan namelijk bepaalde voordelen voor je gezondheid geven.

Semi-essentiële aminozuren

Er is een kleine subgroep aan niet-essentiële aminozuren die ook wel semi-essentiële aminozuren worden genoemd. Een voorbeeld hiervan is L-arginine. Onder bepaalde omstandigheden is het niet mogelijk voor je lichaam om dit zelf aan te maken. Voor betere sportprestaties kun je met een supplement je lichaamseigen voorraad aan L-arginine een handje te helpen.

Aminozuren als supplement

Aminozuur-supplementen komen in de vorm van pillen en poeders. Amino-producten bevatten minder calorieën dan eiwitproducten. Daarom kunnen ze makkelijker worden gebruikt bij een voedingsschema dat is gericht op gewichtsafname (oftewel "cutten").

Veelgestelde vragen

Wat zijn de 9 essentiële aminozuren?

Dit zijn fenylanaline, histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, threonine, tryptofaan en valine. Sommige van deze amino's zijn meer relevant voor sportbeoefenaars dan anderen. Alle essentiële aminozuren zijn van belang voor een goede gezondheid.

Wanneer kan ik aminozuren innemen?

Er zijn verschillende momenten waarop je hebt beste amino's kunt gebruiken. Dit is afhankelijk van wat je trainingsdoel is. Tijdens de training aminozuren innemen zorgt ervoor dat je spieren minder snel afbreken. Je kunt dan de training langer volhouden. Na de training supplementen innemen zorgt ervoor dat je spieren sneller zullen herstellen.

Zijn er bijwerkingen?

Bij een verantwoorde inname van amino-supplementen zullen er geen bijeffecten optreden. Als de aanbevolen dosering wordt overschreden kunnen hier echter nadelen aan kleven. Je moet dan rekening houden met misselijkheid, hoofdpijn of een slechte nachtrust.

Welke voeding bevat veel aminozuren?

Aminozuren tref je voornamelijk aan in voeding dat rijk aan eiwitten is. Dit is onder andere kip, rundvlees, vis, eieren, sojabonen en tofu. Als je door een bepaald dieet niet genoeg van deze producten binnen krijgt, is het een idee om de missende eiwitten aan te vullen met amino-supplementen.